Skip links
Tanzanya, iklimlendirme sektörü için verimli bir Pazar - 1

Tanzanya, iklimlendirme sektörü için verimli bir Pazar

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) 23 – 24 Ekim 2018 tarihlerinde Tanzanya’nın Darüsselam Şehrinde “İklimlendirme Sektörü Tanıtım Günleri” organizasyonunu gerçekleştirdi.

İSİB, sektörün ihracat pazarını genişletmek ve uzak pazarlara açılabilmek için belirlediği yol haritasında Afrika pazarındaki ilk durağı olan Tanzanya’da ikili iş görüşmeleri ve eğitim seminerleri düzenledi.

Bir Türkiye Tanıtım Grubu projesi olan “İklimlendirme Sektörü Tanıtım Günleri” programının ilki Tanzanya’da gerçekleştirildi. Daha önce uygulaması bulunmayan ve konsept olarak ilk defa yapılan tanıtım günleri, eğitim seminerleri, B2B görüşmeleri, ürün teşhiri ve gala yemeği gibi birden fazla tanıtım aracını birarada kullanıyor.

Türk iklimlendirme sektörünün global pazardan hak ettiği payı alabilmesi için yoğun bir çalışma içine girdiklerini belirten İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, “2018 yılında karar alıp uygulamaya koyduğumuz ticari heyet programlarımız Şili ve Arjantin’in ardından Tanzanya ile devam etti. 2019 yılında Afrika ve Güney Amerika kıtası ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede fuar,  ticareti heyeti ve tanıtım günleri çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.
“Bölgede yapacak çok şey var”
İSİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tanzanya Heyeti Başkanı Levent Aydın da, Türk Tesisat Mühendisleri Derneği, Mekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği ve iklimlendirme Sektöründen 30 firmadan toplam 44 temsilci ile Tanzanya’ya gittiklerini, organizasyonun son derece verimli ve başarılı geçtiğini, bölge pazarını yakından tanıma imkanı bulduklarını ifade etti.

Organizasyona Tanzanyalı sektör temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Aydın, konferanslar ve ikili iş görüşmelerine 273 firmanın katıldığını ve 22 adet eğitim seminerlerinin herbirine ortalama 80 katılımcının iştirak ettiğini, ayrıca bine yakın B2B görüşmesi gerçekleştirildiğini belirtti ve yapılan bu görüşmelerin sonuçlarının olumlu olacağını, iki ülke sektör temsilcilerinin verimli ticari ilişkiler inşa edeceklerini vurguladı. Türk iklimlendirme sektörünün de bölge potansiyelini değerlendirme fırsatı bulduğunu söylerek, “Pazara yönelik ciddi bir ön çalışma yaptık. Tanzanyalı muhataplarımızla yaptığımız ön görüşmelerde, sektör eğitim seminerlerine ne kadar ilgi duyduklarını tespit ettik.” dedi. Programa katılan firmaların, Tanzanya’nın ihtiyaçları doğrultusunda belirlendiğini belirten Aydın, “İklimlendirme Sektörü tanıtım günleri programı, ticari görüşmelerin yanı sıra bir eğitim faaliyeti olma özelliği de taşıyor. Programa katılan Türk firmaları, kendi tanıtımından çok bir ürünü ve o ürünün faydalarına yönelik tanıtım seminerleri yapıyor.” dedi.

İki gün süren programın tamamında yoğun ilgi ile karşılaştıklarını vurgulayan Levent Aydın, ‘Tanzanya, iklimlendirme sektöründe her ne kadar işin başında olsa da gelecek için potansiyeli yüksek bir pazar konumunda.’ diye konuştu.
İklimlendirme Sanayi İhracatçılar Birliğince 2019 yılında 4 farklı Afrika ülkesinde benzer organizasyonlar düzenleyeceklerini ifade eden Aydın, ticari ilişkilerin yanında, ülkelerin ihtiyaçlarına yönelik ürünlerin tanıtımı ve eğitim seminerlerinin de iş hacmini artıracağını belirtti.