Skip links
Türk iklimlendirme sektörü Gana pazarını mercek altına aldı - 1

Türk iklimlendirme sektörü Gana pazarını mercek altına aldı

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB), ihracat pazarlarının genişletilmesi ve çıtanın yükseltilmesi amacı ile belirlediği hedef pazarlardan biri olan Gana’ya İklimlendirme Tanıtım Günleri organizasyonu düzenledi. 19 İSİB üyesinin katıldığı organizasyonda 2 gün boyunca B2B görüşmeleri ve 19 farklı konuda Türk iklimlendirme sektörünü tanıtıcı seminerler düzenlendi.

Heyete başkanlık yapan İSİB Yönetim Kurulu Üyesi Levent Aydın, Gana ziyaretinde Gana Üreticiler Birliği, Türk Büyükelçisi Özlem Ergün Ulueren, Gana Ticaret Bakanlığı Müsteşarı ve Ganalı
milletvekillerinden destek gördüklerini söyleyerek, Ganalı iş insanları ve kurumlarının Türkiye’ye ve Türk ürünlerine karşı olumlu olduklarını belirtti.

Türk iklimlendirme sektörü Gana pazarını mercek altına aldı - 2
İSİB’in geçtiğimiz yıl  Afrika pazarlarına yönelik ciddi bir pazar çalışmasına girdiğini, Tanzanya ile başlayan ziyaretlerin Mısır, Cezayir ve Gana ile devam ettiğini dile getiren Aydın, bu yıl sonuna kadar da Afrika’da 4 ülkeye daha ticari heyetler ve tanıtım organizasyonları düzenleyeceklerini belirtti. Afrika ülkeleri ekonomilerinin büyüme trendi içinde olduğuna dikkat çeken Aydın, “ Afrika ülkelerinin gelişimlerine baktığımızda en az yüzde 5’in üzerinde büyüme sağladıklarını görüyoruz. İklimlendirme sektörü açısından bakarsak, rakamlar her ne kadar düşük görünse de bir potansiyel barındırdığının farkındayız. Yani önümüzdeki 5-10 yıl içinde büyüyen Afrika pazarlarında yer almak istiyorsak şimdiden buralarda çok ciddi çalışmalar yapmamız lazım. Bir örnek vermek gerekirse, geçtiğimiz yıl Tanzanya’ya yaptığımız ticari heyet organizasyonunun olumlu dönüşlerini almaya başladık. 2018 yılının ilk 5 ayında bu ülkeye yaptığımız ihracat 45 milyon dolar iken, 2019 yılının aynı döneminde ihracatımızın 115 milyon dolara çıktığını gördük. Bunlar olumlu ve memnun edici gelişmeler. Bu sonuçlar bir tesadüf eseri değildir. Sektör olarak ciddi bir şekilde hedeflerimize doğru ilerliyoruz” dedi.

Türk iklimlendirme sektörü Gana pazarını mercek altına aldı - 3

“Çin’e alternatif olabiliriz”

Gana’da,  sıcak iklim şartları nedeni ile soğutma ve klima ürünleri ile havalandırma ekipmanlarının talep gördüğünü söyleyen Aydın, ülkede Çin ürünlerinin hakim olduğunu belirterek , “ Ancak Çin ürünlerinin kalitesi açısından sorunlar yaşandığını gördük. Bu nedenle alternatif bir ülke arayışı içindeler. Türkiye, bu pazarda pekala aranan alternatif ülke olabilir. Kalitemiz ve üretim gücümüz buna müsait. Bu nedenle kalıcı ve ciddi ilişkiler kurarsak Gana’da aranan ve tercih edilen bir ülke oluruz. İklimlendirme ürünlerine yönelik ciddi bir üretim yok burada. Oradaki imajımız olumlu. Yaptığımızı organizasyonda Türkiye ile ticari ilişkileri olan iş insanları olduğunu gördük. Sektörümüzün en büyük fuarı olan ISK-Sodex fuarına davet ettik. Sektör olarak tüm artılarımızı ve avantajlarımızı değerlendirerek bu pazarlarda yerimizi mutlaka almalıyız ” diye konuştu. Gana’nın Batı Afrika’da Nijerya’dan sonra gelen en büyük ekonomi olduğuna da değinen Aydın, 30 milyon nüfuslu ülkenin iklimlendirme ihtiyaçlarının karşılanmasında en az yüzde 5-6’lık pay alınması gerektiğini vurguladı. “Gana’da yoğun ilgi gördük” İSİB üyeleri ve Ganalı iş insanlarının 2 günlük organizasyon süresince B2B görüşmelerine toplam 130 Ganalı firma katılım sağladığını, 2 gün süren eğitim seminerlerinin ise ilk gününe 140, ikinci gününe 120 kişi katıldığını belirten Aydın, düzenlenen gala yemeğinde de yoğun ilgi gördüklerini sözlerine ekledi.

Katılımcı Firmalar

ARI JEOTERMAL
BAYMAK
BİGTEM
CANTAŞ
DESER KİMYA
ECE MÜHENDİSLİK
ETKİN MÜHENDİSLİK
FRİGOMEKANİK
KAPLANLAR
KİNGSPAN
MESSAN
SARBUZ
TEKNOSAV-SAVAŞLAR
TANPERA
ULPATEK
ULPADUST
VENCO