Skip links
Türk İklimlendirme Sektörü Şili ve Arjantin Kapısını Araladı - 1

Türk İklimlendirme Sektörü Şili ve Arjantin Kapısını Araladı

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB), sektör ihracatını arttırmak ve Türk iklimlendirme sektörünün potansiyelini göstermek amacı ile hedeflediği uzak pazarlara açılma kapsamında, Şili ve Arjantin’e sektörel ticari bir heyet ile ziyarette bulundu.

İSİB üyelerinden 15 firmanın katıldığı Ticari Heyet Programında, 26-31 Ağustos tarihleri arasında Şili ve Arjantinli iklimlendirme firmaları ile bir araya gelindi. Şili’de 114 ve Arjantin’de 96 olmak üzere toplam 210 iş görüşmesi gerçekleştiren İSİB üyeleri, Güney Amerika pazarından umutlu döndü. Alfa Kazan Mak. A.Ş, Bahçıvan Elektrik Motor Ltd. Şti., Cenk Endüstri Tesisleri İml. ve Taah. A.Ş, Frigoblok Soğutma Sistemleri A.Ş, Friterm Termik Cihazlar A.Ş, Gemak Genel Soğutma Mak. A.Ş, Gökçeler İç ve Dış Ticari Soğutma Sistemleri A.Ş, Güven Soğutma Üni. San. ve Tic. A.Ş., MGT Filtre A.Ş, Refkar Soğutma ve Isı Trans. Ltd. Şti, Sarbuz Isı Transfer Cihazları A.Ş, Şantes Klima Havalandırma Soğutma Ltd. Şti, Türk Demirdöküm Fabrikaları A.Ş, Ulpatek Filtre Ticaret A.Ş ve Üntes Isıtma Klima Soğutma A.Ş yetkilileri bölgenin önde gelen İklimlendirme firmaları ile bire bir görüşmeler yaparak, üretim, pazarlama ve benzeri konularda görüş alışverişinde bulundu. Öte yandan İSİB heyetine ziyaretleri boyunca hem Şili hem de Arjantin’de destek veren Büyükelçiler ve Ticaret Müşavirleri de, bölgenin sosyo ekonomik durumu, ticari yaşamı, avantajları, fırsatları ve beklentilerine dair ayrıntılı bilgiler verdi.

İSİB Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bakanay, Güney Amerika pazarının cazip bir bölge olduğunu söyleyerek, Türk iklimlendirme sektörü olarak bölgedeki potansiyeli mutlaka değerlendireceklerini ifade etti. Bölgenin iklimlendirme sektörü için yeni bir Pazar olma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Bakanay, aylık ihracat rakamları üzerinden baktığımızda geçen yılın Temmuz ayı ile bu yılın Temmuz ayını karşılaştırdığımızda Şili, Arjantin ve Kolombiya’nın en fazla ihracat artış oranına sahip ilk 10 ülke arasında yer aldığına dikkat çekti.  Bakanay, “ Oradaki meslektaşlarımız ve elçilerimiz ile yaptığımız görüşmelerde anladık ki doğru yoldayız. Heyete katılan değerli firmalarımız ile yaptığım bire bir görüşmelerde B2B görüşmelerinin verimli ve umut vaat edici, organizasyonun çok başarılı olduğunu belirtmişlerdir.

Şili’de iklimlendirme ürünlerinin üretimi yok denecek kadar az, tamamen ithalata dayalı bir ekonomileri var ve gümrük vergisi de düşük seviyede. Arjantin’de üretim var ancak sanayisi eski ve kısıtlı. Hükümet son yıllarda gümrük vergilerini düşürme yönünde bir politika izliyor. Tüm bu avantajları lehimize kullanmak istiyoruz. Özellikle ara mamül üreten sanayicimiz için bu Pazarın çok uygun olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü burada ara mamül üretiminin pahalı olduğunu gördük. Şili ve Arjantin pazarlarından ciddi geri dönüşler bekliyoruz” diye konuştu.

Bölgeye 2019 yılında tekrar gitmeyi planladıklarını, bu sefer ziyaretlerine Kolombiya ve Peru’yu da eklemeyi düşündüklerini belirten Bakanay, İSİB’in uzak pazarlara yönelme stratejisinin çok yerinde bir karar olduğunu, sektörün Avrupa pazarındaki başarısını ve rekabet gücünü uzak pazarlara da taşımayı hedeflediklerini kaydetti.

Bakanay, Türkiye’nin şu an içinde bulunduğu sıkıntılı durumları en kısa sürede atlatacağına inançlarının tam olduğunu da değinerek, İSİB’in hedeflerinden sapmadan yoluna devam edeceğini ve 2018 yılını 5 milyar dolara yakın ihracat ile kapatacaklarını sözlerine ekledi.